זה לא סוד שאנשים חוששים מהזקנה שמעלה אסוציאציות של ירידה בתפקוד הקוגניטיבי, ליקויים בזיכרון, דיכאון, חרדה, ועוד מגוון שלם של בעיות הקשורות בהתבגרות פיזית ונפשית.
ניתן לראות כי ככול שבני האדם משיגים יותר בחיים, הם לא יהיו יותר מסופקים, אלא ירצו לכבוש את היעד הבא.
חוסר השקט הזה מותאם להוויה האנושית של צעירים שרוצים לכבוש עוד פסגה.
אנשים מבוגרים, לעומתם, מקבלים את המציאות ופועלים בהתמדה לשנותה.
נמצא שגם אצל זוגות מבוגרים רמת האושר גדלה. הם כבר הבינו שזה האדם שהם הולכים לבלות איתו, שמכיר אותם ושראה אותם בכל סיטואציה אפשרית, ולומדים להעריך אותו מחדש, ולכן יש עלייה ברמת האושר מהנישואים.
בני אדם הם המין היחיד שמעריך בכל רגע, באופן לא מודע, כמה זמן נותר לו לחיות. האופן שבו אנחנו מעבדים מידע מושפע מהערכת הזמן שנותר לנו לחיות.
בכל פעם שמתרחש אירוע שמזכיר לנו שאנו בני תמותה, שאנחנו לא הולכים לחיות לנצח, אנו מתחילים להעריך את הזמן בצורה שונה. לכן, את אותו אפקט אנו נראה אצל אנשים שעברו תאונת דרכים קשה או החלימו ממחלה קשה.
כדי לבדוק את הנושא נערך מחקר על-ידי המרכז לבריאות הנפש בארה?ב כדי לקבל נתונים של השכיחות של פסיכופתולוגיות או הפרעות נפש שונות בקהילה.
חשוב לציין כי מחקר זה היה המהלך הראשון כחלק משינוי התפיסה לגבי האוכלוסייה המבוגרת.
עד אז נהוג היה לחשוב שבעיות נפשיות, כגון דיכאון, חרדה ואיבוד השפיות, היו חלק בלתי נפרד מהזדקנות.
תיאור המחקר
כדי לבצע את המחקר הגיעו אנשי מקצוע לבתים של אנשים באזורים שונים ברחבי ארה?ב וערכו ראיונות. הם רצו לקבל מושג על השכיחות של חרדה, דיכאון, פוביות ועוד.
כאמור, הממצאים היו מפתיעים - כל ביטוי של פסיכופתולוגיה (למעט דמנציות) נצפה בשיעור נמוך יותר בקרב האוכלוסייה המבוגרת יותר, בהשוואה לאנשים בגיל העמידה או לצעירים.
הנבדקים הסתובבו עם ביפרים למשך שבוע.
הביפר צפצף ברגעים שונים במהלך היום, והנבדקים התבקשו לספר מה הם מרגישים.
תוצאות המחקר
המחקר מצא שאנשים מבוגרים חווים באופן משמעותי פחות רגשות שליליים, כלומר פחות כעס, פחד וגועל.
בכל הקשור לרגשות חיוביים, נצפו מידות דומות של אושר, שמחה ורוגע - ממש כמו של הצעירים.
מיותר לציין כי במחקר המשך ביקשו החוקרים לבחון מהי שכיחות הרגשות החיוביים והשליליים בקרב אנשים בקבוצות גיל שונות.
המדגם נע מגיל 18 עד גיל 94, והציפייה הייתה למצוא אישוש לטענה שאנשים מבוגרים הם ממורמרים, עצובים, בדיכאון ובאופן כללי חווים יותר רגשות שליליים מאנשים צעירים שכל החיים לפניהם.
בעוד צעירים מחפשים להרחיב את רשת החברים ולטעום מכל מה שיש לעולם להציע, אנשים מבוגרים מסתפקים במה שיש להם ולוקחים את הזמן לאט ונהנים ממה שנותר להם.
אני בלוגר וכותב באתרים שונים כגון: "פרשן","NEWS1 ", "מקושרים" ועוד. וכן אני סטודנט לתקשורת באוניברסיטה הפתוחה.